Dj en band

Veel mensen twijfelen of ze voor een dj of een coverband moeten gaan. Tegenwoordig wordt heel vaak gekozen voor een dj, en dat is niet zonder reden…

  1. Een dj is over het algemeen een stuk goedkoper dan een band. Dat is logisch, want een dj is meestal alleen en een band bestaat vaak uit minimaal 4 a 5 leden + een geluidsman. Daarnaast heeft een band ook veel meer materiaal nodig; natuurlijk de instrumenten, maar ook qua geluidsinstallatie, het mengpaneel, monitorspeakers en verlichting heeft een band vaak meer nodig dan een dj.
  2. Om diezelfde reden neemt een dj ook veel minder ruimte in dan een band. Onze kleinste drive-in-show kun je al op zo’n 2 m2 kwijt, terwijl een beetje band al snel tien keer zoveel ruimte nodig heeft.
  3. Een dj heeft een veel groter repertoire dan een band. Het repertoire van veel bands is beperkt tot 100 a 200 nummers, terwijl een dj tienduizenden nummers in zijn repertoire heeft. Zeker als je muziek uit de huidige top 40 wilt is een band meestal niet de juiste keuze, en ook dance muziek is voor de meeste bands lastig.
  4. Daardoor kan een dj ook veel beter inspelen op de sfeer. Bij een band ligt de setlist vaak al van tevoren vast, en als blijkt dat dat repertoire niet aanslaat is het voor hen lastig om snel over te schakelen naar een ander repertoire. Voor een dj is dat natuurlijk een stuk eenvoudiger, en gasten kunnen bij een dj ook verzoekjes aanvragen.
  5. Een dj heeft geen pauzes. Natuurlijk moet een dj ook wat drinken of even naar het toilet, maar dan kan prima terwijl de muziek gewoon door speelt.

Bekijk onze prijzen en mogelijkhedenVraag direct een offerte aan!

 
 

De onweerstaanbare aantrekkingskracht van een live band

Ondanks al die nadelen heeft een band toch iets speciaals… hoewel een goede dj natuurlijk ook prima sfeer kan maken is die sfeer bij een goede live band toch heel anders.
Bij een dj komen de mensen vooral de dansvloer op als hij de juiste muziek draait, maar een live band heeft van zichzelf al een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Vaak staan de mensen al op de dansvloer als de band opkomt, al voordat ze nog maar 1 noot gespeeld hebben.

De interactie tussen de bandleden en het publiek zorgt nu eenmaal voor een bepaalde chemie, zeker als de zanger(es) een goede entertainer is die weet hoe hij / zij het publiek bij de show moet betrekken.

Maar zelfs als je het budget en de ruimte hebt voor een goede coverband blijven de nadelen van het beperkte repertoire en vooral die pauzes… veel bands spelen 3 sets van 45 minuten, maar de meeste feesten duren 5 uur… natuurlijk kan de band wel wat pauze muziek opzetten, maar dat is meestal niet erg bevorderlijk voor de sfeer.

Combineer een band met een dj!

dj met bandDaarom worden onze dj’s regelmatig geboekt om samen met een band te draaien; the best of both worlds! Vaak draaien wij dan het eerste uurtje, waarna de band zijn eerste set gaat spelen (meestal 45 minuten). In de pauze van de band, die vaak een kwartier tot een half uurtje duurt, draait de dj zodat het feest ononderbroken door kan gaan.

Overigens raden wij altijd aan die pauzes een half uur te laten duren, omdat de dj anders maar een stuk of 5 a 6 nummers kan draaien. Dan is er te weinig ruimte om de gewenste sfeer op te bouwen en voor verzoekjes is dan al helemaal geen tijd. Zonde, want een dj zou niet als pauze act gezien moeten worden maar als verlengstuk van de band!

Zorg er daarom ook altijd voor dat de dj een setlist van de band krijgt, zodat hij zijn repertoire daarop af kan stemmen. Als de dj geen setlist krijgt komt het regelmatig voor dat hij nummers draait die de band dan daarna ook speelt, dat is natuurlijk zonde.

Welk repertoire de dj draait verschilt per feest. Soms draait de dj aanvullend op het repertoire van de band: dezelfde stijl, maar niet dezelfde nummers. Maar één van de voordelen van een dj is juist dat hij zo’n breed repertoire heeft, dus het komt ook regelmatig voor dat de dj juist een heel ander repertoire draait dan wat de band speelt. Als de band vooral 80’s en 90’s speelt kan de dj bijvoorbeeld juist wat nieuwere top 40 en dance draaien, zodat ieders favoriete muziekstijlen voorbij komen.

De band van de bruidegom, jarige of vrienden / familie

We maken het ook regelmatig mee dat bijvoorbeeld de bruidegom, de jarige of vrienden / familie zelf in een band spelen. Dat is meestal een hobby bandje en hoewel ze niet de hele avond zelf willen spelen vinden ze het wel leuk om ook even 1 set te spelen. Dat is uiteraard geen probleem, maar hoe laat moet je dat dan doen?

Dat ligt er eigenlijk maar net aan wat voor repertoire ze hebben en hoe goed de band is. Als ze goed zijn en lekker feestrepertoire hebben laat je de band op het hoogtepunt spelen (rond half 11, 11 uur). Is het repertoire wat rustiger, of is de band wat minder goed? Dan kun je ze beter wat vroeger laten spelen. Zoals we al eerder schreven heeft een band vaak een onweerstaanbare aantrekkingskracht, en die wordt natuurlijk alleen maar versterkt als er iemand in speelt die de gasten kennen. Daardoor zal de band ook goed tot zijn recht komen als ze wat vroeger spelen.

Speelt de band juist wat ruiger repertoire, bijvoorbeeld (hard)rock? Dan kun je ze juist beter wat later laten spelen, als de oudere gasten al naar huis zijn. Als je feest bijvoorbeeld tot 1 uur duurt is half 12 / 12 uur een prima tijd daarvoor.

Of combineer een dj met een live artiest

De combinatie van een dj met een live band is natuurlijk geweldig, maar je moet er wel de ruimte voor hebben; zeker ook qua budget. Een goede live band kost immers al snel tussen de € 1.500,00 en € 3.000,00 en een dj die zijn dj apparatuur aansluit op de speakers van de band zit ook al snel op € 450,00 a € 500,00.

Je hoeft je dan ook zeker niet te schamen als je niet zoveel budget hebt, maar wat als je nou toch een dj én live muziek wilt met een beperkter budget? Dan zou je een dj kunnen combineren met een live muzikant! Zo werken we regelmatig samen met een saxofonist, percussionist of zanger. Een saxofonist of percussionist speelt dan 2 of 3 sets van een minuut of 20 mee met de dj, en een zanger zingt vaak 2 sets van 30 minuten.

Of misschien is Jip en Jan iets voor jullie? Dat is een dj act met 2 top entertainers die ook een aantal nummers live zingen!

Een combinatie van een dj met een live artiest is al mogelijk vanaf zo’n € 1.100,00 dus dat scheelt nogal wat!

Vraag direct een offerte aan!

 
 

Reageren is niet toegestaan.